Tapio onboard Galiana with his grandson Emil

Tapio Lehtiselle purjehdus ja maailman valtameret
ovat intohimo ja elämäntehtävä.

Tapio purjehti maailman ympäri ensimmäisen kerran vuonna 1981 osallistuessaan Whitbread Round the World Race -kisaan Skopbank of Finland -veneen vahtipäällikkönä. Toisen kerran hän kiersi pallon ympäri Golden Globe Race 2018 -kisassa, jossa hän sijoittui viidenneksi. Tuhannet veneen pohjaan tarttuneet barnaakkelit eli hanhenkaulat tekivät matkanteosta tuskallisen hidasta, mutta perisuomalaisella sisulla Tapio purjehti maaliin ja hänestä tuli ensimmäinen yksin maapallon ympäri pysähtymättä purjehtinut suomalainen.

Ensimmäisestä GGR-kilpailusta Tapiolle jäi niin sanotusti barnaakkeli hampaankoloon, joten hän halusi antaa sekä itselleen että rakkaalle Asteria-veneelleen uuden mahdollisuuden. Syyskuussa 2022 hän starttasi Golden Globe Race 2022-kilpailuun, valmiina kamppailemaan tosissaan voitosta. Kaikki sujuikin erinomaisesti ja Tapio oli kilpailussa toisena, kunnes perjantaina 18.11.2022 vastaanotettiin dramaattisia uutisia: Asteria oli uponnut äkillisesti. Tapio vietti noin vuorokauden pelastuslautalla, josta kilpakumppani Kirsten Neuschäfer pelasti hänet omaan veneeseensä. Siitä Tapio siirtyi rahtilaiva Darya Gayatriin, matkasi sen mukana Indonesiaan ja lopulta takaisin kotiin.

Seuraava kisa odottaa kuitenkin jo nurkan takana: Ocean Globe Race 2023 on vuonna 1973 ensimmäistä kertaa purjehditun Whitbreadin 50-vuotisjuhlakilpailu, joka GGR:n tapaan purjehditaan perinteisillä veneillä ja menetelmillä. Tapio on koonnut tähän kilpailuun joukon seuraavan sukupolven valtameripurjehtijoita. Veneenä heillä on klassinen Swan 55 Jooli, Galiana, jota tiimi parhaillaan valmistelee syyskuussa 2023 starttaavaa maailmanympäripurjehdusta varten.

Maailmanympärimatkoillani olen nähnyt muutoksen omakohtaisesti. Luonnon monimuotoisuus kaventuu jatkuvasti. Lintuja, kaloja ja merieläimiä on koko ajan vähemmän. Meressä kelluva jäte ja laivaväylien yllä leijuvat saastepilvet ovat varoittavia signaaleja.

Rakastan luontoa ja merta ja olen myös pienen pojan isoisä. Haluan itse toimia siten, että tämä kaunis planeettamme säilyy myös seuraaville sukupolville. Tulevissa projekteissani haluan tehdä yhteistyötä sellaisten yritysten ja toimijoiden kanssa, jotka ovat osa ratkaisua, eivät ongelmaa. Haluan nostaa esille innovaatioita ja konkreettisia ratkaisuja – asioita, joita me itse kukin voimme tehdä, jotta planeettamme säilyy puhtaana, monimuotoisena ja elinvoimaisena.

Meillä on vielä aikaa korjata tilanne!

Tapio Lehtinen sign

Tapio Lehtinen
tapio.a.lehtinen@gmail.com
+358 40 049 5678
Waves

Meren Kutsu on dokumenttielokuva Tapion ensimmäisestä Golden Globe Race -kilpailusta.

Tapio ja 3stepIT matkaavat yhdessä kohti hiilineutraalia kiertotalousyhteiskuntaa. Katso koko sarja täältä.

“Tapion Aava” on lyhytelokuva, joka valottaa miestä purjehduksen takana.

Kirja

E-kirja

Äänikirja

Tapion kirja on nyt saatavilla!

"Vihdoinkin on tehty todella hyvä suomalainen purjehduskirja – Tapio Lehtisen tarinan sijoittaa mieluusti kirjahyllyyn alan klassikoiden kanssa."
- Aamulehti

"Lehtisen ja Pusan kirja on paljon enemmän kuin vain purjehduskirja, seikkailutarina maailman­ympäri­­purjehduksesta – se on matka yksinpurjehtija Lehtisen sieluun."
- Totalvene.fi

"Pusan ja Lehtisen kirja on mukaansa­tempaavaa ja upeilla valokuvilla höystettyä luettavaa."
- Iltalehti

"Tapio Lehtinen kiersi yksin maailman meret kirotut barnakkelit riesanaan: seikkailusta syntyi moni­särmäinen kirja"
- Helsingin Sanomat

"Kirja on täynnä uskomattomia kertomuksia siitä, miten hän korjasi veneen varusteita, rantautui Tasmaniaan ilman moottoria ja kryssi viikon Uuden Seelannin eteläkärjen kohdalla pääsemättä juurikaan etenemään kohti päämääräänsä."
- Venelehti

Kuule koko tarina Tapiolta itseltään!

Tapio on mukaansa tempaava ja kiinnostava puhuja

Tapio on koulutukseltaan tuotantotalouden diplomi-insinööri ja on toiminut urallaan strategisena suunnittelijana ja tiiminjohtajana useissa yrityksissä. Tapio on purjehtinut koko ikänsä ja maailman ympäri kahteen kertaan, ja suunnittelee jo seuraavaa kahta pallonkiertoa. Häneltä löytyy asioihin hieman laajempaa perspektiiviä. 

Valmistaudu aina pahimpaan. Kannattaa pelätä etukäteen, jotta tosi paikan tullen ei enää tarvitse. Tiimin keskinäinen luottamus, yhteisten tavoitteiden asettaminen, haasteiden kohtaaminen ja lopulta unelmien toteutuminen – siinä muutamia esimerkkejä Tapion teemoista. Unohtamatta hänen ensi käden kokemustaan ympäristön tilasta. Tapio on omistanut oman tulevaisuutensa yhteisen planeettamme tulevaisuudelle.

Tapio esiintyy suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.

Ota yhteyttä: tapio.a.lehtinen@gmail.com, +358 40 049 5678

Tapio Lehtinen
Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
First time a picnic with a Skipperi boat. Great afternoon on an islet outside Helsinki with my grandchildren, mini Optimist, SUP board. Skipper concept is a great example of circular and sharing economy applied to boating! Smart and easy net based service, boat in excellent condition!
sunnuntai 14 heinäkuun, 2024

First time a picnic with a Skipperi boat. Great afternoon on an islet outside Helsinki with my grandchildren, mini Optimist, SUP board. Skipper concept is a great example of circular and sharing economy applied to boating! Smart and easy net based service, boat in excellent condition! ... See MoreSee Less

Comment on Facebook

Apparently a GCYC escader.

Once it was a Batman boat. 🤗

Jag älskar havet! Spurs.

keskiviikko 10 heinäkuun, 2024

Oletko käsistäsi kätevä & teknisesti pätevä teekkaripurjehtija tms purjehdustaitoinen opiskelija vielä vailla kesätöitä. Galiana WithSecurella tarjolla monenlaista venehommaa. Jos kiinnostaa, laita yv tapio.a.lehtinen@gmail.com, kerro työ-, opiskelu- ja purjehduskokemuksestasi. ... See MoreSee Less

tiistai 9 heinäkuun, 2024

Congrats Ville, very well deserved, you are the true pro. Thanks for everything you have created and achieved as the co-skipper of Galiana WithSecure during our OGR-project, keep up the good work! Tapio ... See MoreSee Less

Copying is the highest form of flattering - so should we be flattered?
lauantai 6 heinäkuun, 2024

"Copying is the highest form of flattering" - so should we be flattered? ... See MoreSee Less

Comment on Facebook

Yes, and no. We really don't approve all those people out there trying to make money on yours (and the rest of the fleet's) achievements.

Load more posts